Alle collectiesHINQ ZNOViewers
Hoe gebruik ik het Actueel Medicatieoverzicht? (Controle en verificatie)
Hoe gebruik ik het Actueel Medicatieoverzicht? (Controle en verificatie)
Jean-Luc Diepeveen avatar
Geschreven door Jean-Luc Diepeveen
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In het Actueel Medicatieoverzicht bekijk je de medicatie uit meerdere bronnen. Je kunt de medicatie uit dit overzicht controleren en verifiëren, en aanvullende informatie over de medicatie bekijken. In deze handleiding vind je uitleg over de verschillende functionaliteiten van het medicatieoverzicht en van het controle- en verificatieproces.

In het overzicht vind je:

• De naam van de medicatie

• De frequentie & dosis

• De bron

• Een info-knop met aanvullende informatie over de medicatie

• Een knop Start controle om het controle- en verificatieproces te starten

Voorbeeld: AMO dashboard

Medicatie bekijken

Klik op de info knop van een medicijn.

Je opent daarmee een venster met aanvullende informatie over de medicatie:

• De naam van de medicatie

• De merknaam

• De vorm

• De toediening

• De frequentie en dosis

• De naam van de zorginstelling van de bron

• Links naar meer informatie, zoals het Farmacotherapeutisch Kompas

Controle- en verificatieproces starten

Klik op Start Controle.

In dit overzicht zijn 2 nieuwe kolommen zichtbaar:

1. de datum van de laatste wijziging

2. de knoppen van het controleproces

1. Controleren en verifiëren van de medicatie

In het actueel medicatieoverzicht kun je medicatie uit verschillende bronnen controleren en verifiëren. Het controle- en verificatieproces bestaat uit verschillende functionaliteiten:

• Medicatie bevestigen

• Medicatie wijzigen

• Medicatie stoppen

• Medicatie toevoegen

Voorbeeld: acties om medicatie te verifiëren - 1) stoppen, 2) wijzigen, 3) bevestigen

Medicatie stoppen

Staat een medicijn incorrect in de lijst? Bijvoorbeeld omdat de cliënt dit niet meer gebruikt? Klik dan op de stop-knop achter de medicatie om deze te stoppen. De medicatie verschijnt in de rechterkolom 'Controle', met een oranje rand en de melding dat deze is gestopt.

Medicatie wijzigen

Staat een medicijn incorrect in de lijst? Bijvoorbeeld omdat de dosering is aangepast? Klik op het potlood om de medicatie te wijzigen. Je ziet nu een venster, waarin je de medicatie kunt wijzigen. Wijzig de medicatie naar de juiste gegevens. Klik daarna op Opslaan. De medicatie verschijnt in de rechterkolom 'Controle', met een oranje rand en de melding dat deze is gewijzigd.

Medicatie bevestigen

Staat de medicatie correct in de lijst? Klik dan op het pijltje om de medicatie te bevestigen. De medicatie verschijnt in de rechterkolom 'Controle', met een groene rand.

Staat er '1 wijziging' onder een medicijn? Dan staat er andere informatie in een ander bronsysteem. Controleer welke medicatie juist is, en bevestig deze door op het pijltje achter die medicatie te klikken.

Medicatie toevoegen

Mist er medicatie in de lijst? Dan kun je deze toevoegen. Klik op de knop Medicatie toevoegen. In het venster kun je de juiste medicatie zoeken en filteren. Selecteer ook de frequentie en dosering die je wilt toevoegen. Klik daarna op Opslaan. De medicatie verschijnt in de rechterkolom 'Controle', met een oranje rand en de melding dat deze is toegevoegd.

2. Medicatie overnemen in het bronsysteem

Het is nu nog niet mogelijk om de medicatielijst automatisch te updaten in het bronsysteem. Het is daarom belangrijk de aangepaste medicatie over te nemen in het eigen bronsysteem. Zo zijn er de volgende keer minder acties nodig bij het controle- en verificatieproces.

Neem de medicatie met een oranje rand in de kolom ‘Controle’ over in jouw eigen bronsysteem. De medicatie met een groene rand staat al juist in het bronsysteem en hoeft dus niet te worden overgenomen.

Heb je alle aangepaste medicatie overgenomen? Klik dan het vakje aan bij 'Ik heb alle wijzigingen overgenomen in het bronsysteem'. Om te voorkomen dat je per ongeluk te snel op de knop Bevestigen klikt, moet je eerst het vakje aanvinken met 'Ik heb alle wijzigingen overgenomen in het bronsysteem'.

Klik op AMO bevestigen. Je ziet nu het medicatieoverzicht met daarin de aangepaste medicatie.